Fledermaustunnel Huldange

Omgeving

Ligging van de Vleermuistunnel

De vleermuistunnel bevindt zich in Huldange, het noordelijkste punt van Luxemburg, dicht bij de grens met België. De tunnel maakt deel uit van het voormalige Vennbahn-spoorwegtracé, dat nu een fietspad is geworden. De Vennbahn is een van de langste fietsroutes van Europa, en het Luxemburgse gedeelte biedt prachtige landschappen, met glooiende heuvels, bossen en stille dorpjes.

Geschiedenis van de Tunnel

De tunnel werd oorspronkelijk gebouwd voor treinen die goederen en passagiers vervoerden op de Vennbahn-spoorlijn, die tussen Duitsland, België en Luxemburg liep. Toen de spoorweg zijn functie verloor, werd de route omgevormd tot een fietspad, maar de tunnel bleef behouden. In plaats van afgebroken te worden, kreeg de tunnel een nieuwe bestemming als schuilplaats voor vleermuizen.

Ecologische Functie: Vleermuizenreservaat

De vleermuistunnel in Huldange is een belangrijk toevluchtsoord voor diverse soorten vleermuizen. Omdat vleermuizen vaak schuilplaatsen zoeken in oude mijnen, grotten en tunnels, biedt deze tunnel hen een veilige en beschermde leefomgeving. Tijdens de wintermaanden gebruiken de vleermuizen de tunnel als overwinteringsplaats, omdat de constante temperatuur en vochtigheid ideaal zijn voor hun winterslaap.

Fietservaring in de Tunnel

Voor fietsers die de Vennbahn volgen, is de vleermuistunnel een opvallend punt op de route. De tunnel is ongeveer 270 meter lang, en het kan er binnen behoorlijk koel en donker zijn. Het is daarom aan te raden om een fietslicht mee te nemen wanneer je door de tunnel fietst, vooral op bewolkte dagen of in de late namiddag.

Geo Map

Impressie