Amstel Gold Race 2019

Geschiedenis

Amstel Gold Race is een Nederlandse eendaagse wielerwedstrijd voor profrenners, die sinds 1966 jaarlijks wordt gehouden in de Limburgse heuvels en tot de wielerklassiekers wordt gerekend. De Amstel Gold Race werd opgericht door wielerploegleiders Ton Vissers en Herman Krott.

De Amstel Gold Race maakte sinds 1989 deel uit van de wereldbeker wielrennen, sinds 2005 van de UCI ProTour, sinds 2009 van de UCI World Calendar en vanaf 2011 behoort hij tot de UCI World Tour. Desondanks wordt de wedstrijd nog altijd een trapje lager ingeschat dan bijvoorbeeld Luik-Bastenaken-LuikMilaan-San Remo of de Ronde van Vlaanderen.

De naam komt van de hoofdsponsor, het biermerk Amstel. De Nederlander Jan Raas won de wedstrijd vijf keer, een record. Men sprak in die jaren wel van de Amstel Gold Raas.

De wielerwedstrijd Amstel Gold Race werd in 2019 verreden op zondag 21 april. De wedstrijd voor de mannen maakte deel uit van de UCI World Tour van dit seizoen en die voor de vrouwen van de UCI Women’s World Tour van dit seizoen.

Parcours

Het parcours bestond uit een grote ronde door het Limburgse Heuvelland en drie omlopen door Berg en Terblijt en Bemelen. Ten opzichte van het voorgaande jaar werd het parcours uitgebreid met twee klimmen. Vanuit Eys werd niet direct de Eyserbosweg opgedraaid, maar werd eerst de achterkant van de Kruisberg (de Zwartebrugweg) en de Plettenbergweg opgereden.

Slingerberg 11 Geulhemmerberg (1e maal)
Adsteeg 12 Bemelerberg (1e maal)
Lange Raarberg 13 Cauberg (2e maal)
Bergseweg 14 Geulhemmerberg (2e maal)
5 Zwartebrugweg 15 Bemelerberg (2e maal)
Plettenbergweg 16 Cauberg (3e maal)
Eyserbosweg 17 Geulhemmerberg (3e maal)
Fromberg 18 Bemelerberg (3e maal)
Keutenberg 19 Cauberg (4e maal)
10 Cauberg (1e maal)

Geo Map

Foto albums

« van 2 »