Chateauneuf du Pape

Geschiedenis

Châteauneuf-du-Pape is een Franse wijnstreek van Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) rond het dorpje Châteauneuf-du-Pape. Het wijngebied ligt in het Rhônedal (Côtes du Rhône) tussen Avignon en Orange en is bijzonder gerenommeerd. De naam betekent zoveel als “het nieuwe kasteel van de paus” en gaat terug tot de periode van de Babylonische ballingschap der pausen, toen de paus in Avignon verbleef.

Geschiedenis

In de 14e eeuw kiezen de pausen, die zich in Avignon hadden geïnstalleerd, Châteauneuf-du-Pape als zomerresidentie. De 7 opeenvolgende pausen stimuleerden de wijnproductie en vergrootten het wijngebied. De strenge productievoorwaarden vormen deels de basis voor de latere AOC wetgeving.

Het AOC decreet

Châteauneuf-du-Pape is sedert 1936 geklasseerd als AOC voor rode en witte wijnen.
Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 35 hectoliter per hectare opleveren.

De druiven mogen alleen met de hand geoogst worden.

Traditioneel worden 13 druivenrassen toegestaan (8 blauwe en 5 witte). Heden ten dage worden voornamelijk grenache, cinsault, mourvèdre, syrah, muscardin, counoise, clairette en bourboulenc gebruikt. De andere druivenrassen zijn vaccarèse, terret noir, roussanne, picpoul en picardan. De beste rode wijnen bestaan vooral uit grenache (soms tot 70%), syrah en mourvèdre. De witte wijnen hebben hun kwaliteit vooral aan de roussanne te danken.

Geo Map

Bekijk foto's en trip via Relive

Volg ons op :
strava-logo-png-4
garmin
komoot-logo-horizontal

Highlights tijdens de rit