Gravelen rond de Opaalkust

Geschiedenis

De Opaalkust (FransCôte d’Opale) is een kuststrook in de regio Hauts-de-France in het noorden van Frankrijk. Ze omvat een deel van de kustlijn langs Het Kanaal, van Duinkerke tot Berck aan de monding van de Authie.

Het karakter van de kust verandert naarmate men verder westwaarts gaat. Is de Noordzeekust in de omgeving van Duinkerken (Franse Westhoek) vrij vlak met een bescheiden duinstrook, de uiterste noordwestpunt langs het Nauw van Calais bij Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez kenmerkt zich door hoog boven de zee uitstijgende krijtrotsen.

In cultureel en historisch opzicht is het gebied erg herkenbaar: in de vroege middeleeuwen werden nog langs de hele kustlijn Germaanse dialecten gesproken. Veel plaatsnamen hebben dan ook een Nederfrankische of Vlaamse oorsprong en lijken op de namen die in Vlaanderen worden aangetroffen. In de loop der eeuwen is de taalgrens steeds verder naar het oosten opgeschoven. Begin 21e eeuw worden alleen in de Franse Westhoek nog Frans-Vlaamse dialecten gesproken.

Plaatsen langs de Opaalkust zijn:

Geo Map

Bekijk onze trips en highlights

Bekijk enkele highlights tijdens onze trips

« van 4 »
Volg ons op :
strava-logo-png-4
garmin
komoot-logo-horizontal