Notre-Dame de la Garde

Notre-Dame de la Garde is een basiliek in MarseilleFrankrijk. Dit neobyzantijns bouwwerk is gesitueerd op het hoogste punt van de stad Marseille, een 162 meter hoge kalkstenen rots aan de zuidkant van de oude haven. Deze kerk is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad. Daarnaast trekt deze kerk vele bedevaartgangers, met name tijdens de Maria Hemelvaartsdag op 15 augustus. De lokale bevolking noemt deze kerk ook wel la bonne mère (“de goede moeder”).

Voor deze kerk is opdracht gegeven door Saint Charles Eugène de Mazenod, de toenmalige bisschop van Marseille en is ontworpen door architect Henri-Jacques Espérandieu (1829-1874). De eerste steen voor de fundering is gelegd op 11 september 1853 en de bouw is afgerond in 1864. Bij de bouw is zo’n 170.000 ton materiaal gebruikt, waaronder 23 scheepsladingen marmer en porfier uit Italië. Het interieur is gesierd met ingelegd marmer en mozaïeken. De kerk is gebouwd op de plek van een 13e-eeuwse kapel, eveneens gebouwd ter ere van de Heilige Maria. Zij is traditioneel de beschermheilige van de zeevaarders.

Bij de basiliek staat een 60 meter hoge klokkentoren met op de top daarvan een enorm standbeeld van de Heilige Maria met het kindje Jezus. Dit beeld is zichtbaar vanuit grote delen van de stad en ook van ver op zee.

Cathédrale de la Major de Marseille
Cathédrale de la Major de Marseille (voluit: Cathédrale Sainte-Marie-Majeure de Marseille) is een kathedraal in de Franse stad Marseille. De kathedraal werd in 1896 door paus Leo XIII aangewezen als basiliek. Het is de zetel van het aartsbisdom Marseille.De huidige kathedraal werd gebouwd van 1852 tot 1896 op de locatie waar al sinds de 5e eeuw kerken werden gebouwd. De restanten van de oude kerk op deze plek (Vieille Major) zijn nog zichtbaar overgebleven in de nabijheid van de nieuwe kerk.