Rødvig Havn – Stevens Klint

Geschiedenis

Rødvig is een plaats in de Deense regio Seeland, gemeente Stevns. De plaats telt 1599 inwoners (2008). Stevns Klint, de kliffen op een paar van de kiezelstranden aan de rand van het stadje, werden in 2014 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Stevns Klint is een reeks kliffen van krijtgesteente gelegen in de Deense gemeente Stevns in de regio en op het eiland Seeland. De krijtrotsen met een lengte van 14,5 km en hoogtes tot 40 m vormen de kuststrook van het eiland met de Oostzee, grenzend aan de zuidelijke ingang van de Sont.

De klif toont secties van het jongste gedeelte van het Maastrichtien en de oudste tijden van het Danien met tussenliggend de Krijt-Paleogeengrens zichtbaar door een sedimentlaag met iridium, vaak aangeduid als de iridiumanomalie.

Stevns Klint werd in 2014 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In 1953 in volle Koude Oorlog werd in het krijtgesteente in het grootste geheim door de Deense overheid een ondergronds fort (DeensStevnsfortet) uitgebouwd met 1,6 km gangen waarin commandocentra, leefkwartieren, munitiedepots en zelfs een ziekenhuis en een kapel waren ingericht. Het hele fort bevond zich 18 tot 20 meter onder de oppervlakte. De afzettingen van Bryozoa in het krijt maken dat de krijtrotsen een hoge resistentie hadden tegen de kracht van conventionele en nucleaire wapens. Het fort was in gebruik tot 2000. In 2008 werd het fort van Stevns voor het publiek opengesteld als Koude Oorlog-museum.

Geo Map

Bekijk foto's en video via Relive &Youtube

Volg ons op :
strava-logo-png-4
garmin
komoot-logo-horizontal

Highlights tijdens de rit