Trouville-sur-Mer

Geschiedenis

Trouville-sur-Mer is een plaats en gemeente in het Franse departement Calvados (regio Normandië) en telt 4862 inwoners (2008). De plaats ligt aan de monding van de Touques en maakt deel uit van het arrondissement Lisieux.

Anders dan het iets zuidwestelijker gelegen Deauville is Trouville-sur-Mer ontstaan als visserijhaven. Pas later werd het tevens een badplaats. Speciaal ten behoeve van toeristen uit het Verenigd Koninkrijk werd toen een inmiddels weer verdwenen pier aangelegd waar schepen uit Le Havre konden aanleggen. De visserij bleef daarnaast een belangrijke bron van bestaan. De overdekte vismarkt (1936) van Trouville-sur-Mer was van groot belang voor de regio, tot het gebouw op 24 september 2006 na kortsluiting volledig uitbrandde. Vijftig personen raakten werkloos. Voor hen werd in oktober een benefietveiling opgezet door de televisiepersoonlijkheid Antoine de Caunes.

Trouville-sur-Mer werd op 24 augustus 1944 bevrijd door 2500 Belgische en Luxemburgse soldaten van de Belgische 1e Infanteriebrigade (ook wel Brigade Piron)

Geo Map

Foto album